Ние сме малък екип, който вярва, че използването на пластмаси за еднократна употреба е вредно за околната среда, замърсява моретата и океаните, и оказва трайно влияние върху нас самите. От друга страна не сме изцяло против тях. Без пластмасови изделия не можем да съществуваме. Само, ако се огледаме около нас ще видим тяхното широкото приложение – коли, компютри, телефони и др. Но тези продукти са много малък процент в сравнение с общото производство на пластмаса годишно. То е около 300 млн. тона на година, като огромна част от него се пада на изделия, които имат много кратък живот.

Пластмасовите сламки конкретно имат няколко лоши качества:

– Не се произвеждат от 100% чиста пластмаса (полипропилен). В производството им се използват добавки, които допринасят за по-евтината цена на продукта. По този начин самата сламка става непредпочитана за рециклиране още със самото си създаване.

– Пластмасовата сламка е много лека – около 0,5 грама. Това прави нейното събиране за рециклиране изключително трудно. Ако не се постави в специален контейнер, след  използване, шансовете сламката да се рециклира са почти нулеви.

– Попаднала в морето или океана тя лесно би могла да бъде объркана за храна от морските обитатели. Над 100 000 морски животни умират годишно от приемане на различни пластмасови изделия, бъркайки ги за храна.

– Тези сламки се разграждат за около 200 години в околната среда.

Затова пък, хартиените сламки имат редица преимущества:

– Направени са от хартия. Хартията е естествен материал, който е възобновяем и устойчив източник. Разпространеният мит, че използването на хартия означава безразборно изсичане на тропически гори, просто не е верен. Всички заводи, произвеждащи хартия го правят от сертифицирани гори, специално засадени за производство на хартия. От същите гори се правят и мебелите, които ни заобикалят. Замисляли сте се колко други дървени продукти използвате в ежедневието си без дори да сте си помислили, че са дошли от незаконна сеч?

– Хартиената сламка лесно може да се рециклира заедно с обикновена хартия или картон. Пак би било трудно да се събере специално за рециклиране, НО тук има едно главно преимущество. Ако попадне в морето, сламката ще се разгради за няколко седмици, а попаднала в почвата, ще се разгради за максимум два месеца. Много по-добре от пластмасовата сламка, какво ще кажете?

– Хартиената сламка е произведена в България!

– Хартиената сламка е изработена от материали 100% сертифицирани за контакт с храна. Когато си купувате сламки уверете се, че те са произведени в съответствие с всички стандарти за храна!

Просто се насладете на любимата си напитка, с любимата си сламка, както преди, без да се притеснявате, че сламката ви ще бъде част от глобалното затопляне и замърсяването на околната среда. 

enjoy-your-drink-like-before