История на хартията

Никой не знае кога точно е произведена хартията за първи път. Пътят на хартията започва от производството на древните египетски папируси, които са направени от тръстикови растения. Повечете изследвания сочат, че първата хартия е произведена в Китай през втори век сл. Хр. Методът, който са използвали тогава не е по-различен от производството на хартия в момента, с единствената разлика, че сега има много допълнителни обработки на хартията, които я правят по-добра, по-здрава, с различни цветове за различни приложения.

paper-cycle
Пътят на хартията

Етапи при производството на хартия

Дървесината, която се използват за производство на хартия е от работещи, сертифицирани, специално засадени за целта гори. Днес, по света, съществуват две организации, които се грижат за правилното управление на горите в хартиения сектор и те са FSC (Forest Stewardship Counsel)  и PEFC (Program for the Endorsement of Forest Certification)

Дърветата, използвани в производството на хартия се засаждат, както всяка друга култура, с която сме свикнали в нашето ежедневие. Няма разлика дали ще бъде засята пшеница, която ще бъде ожъната в края на лятото или ще бъде засадено дръвче с цел то да се превърне в хартия.

Обработка на дървесината

Първата част от процеса на производство на хартия е трупите да бъдат обелени от тяхната кора. Това се случва в големи машини с въртящи барабани, които са един вид огромни белачки. Обелените трупи след това се нарязват на дребен чипс с размери не по-големи от няколко сантиметра.

Този чипс се пренася в големи цистерни, в които се сварява в течност с добавена киселина. При този процес се отделят чистите растителни влакна от лигнина. Лигнина се отделя при производството на по-висококачествената хартия, а за други видове се оставя. Пример за висококачествените хартии са тези, които използваме всекидневно в нашите принтери – така наречената офсетова хартия. Терминът на английски е woodfree paper или хартия без дървесина.

Вестникарската хартия например е със съдържание на лигнин и затова тя е с по-ниска белота и е по-кафеникава. Основните видове дървесина, които се използват са от борове (дълговлакнеста, иглолистна дървесина) и бреза (късовлакнеста, широколистна дървесина). В производството на хартия се използват различни рецепти на смесване на различните дървесини с цел постигане на различни свойства на готовия продукт.

След отделянето на лигнина се получава чистата целулоза, която е значително по-бяла. Целулозата се почиства и избелва във вода, за да се отстранят всякакви остатъци от киселина и лигнин. За избелването на целулозата се използват оптически избелители. Ако не се използват такива, целулозата има естествен, жълтеникав цвят, която ще придаде специфичен отенък на крайния продукт. Ако произвежданата хартия е предназначена за контакт с храна, такива избелители не се използват. Химикалите използвани в процеса на избелване не съдържат хлор, а само кислород и пероксид, за да е сигурно, че те няма да навредят на околната среда.

Факт за хартията

За производството на 1 кг хартия се използват около 100 л вода. Съвременните заводи използват водата през целия процес на хартията, като 90% от нея се пречиства и се връща обратно в природата. Произведената хартия съдържа в себе си 6-8% влага, която е част от използваната в производството вода.

След процеса на избелване целулозата се разстила върху сита, които отцеждат водата, използвана в предния цикъл. Хартията минава през множество валове, които я разстилат до фин слой и по този начин водата в хартията намалява до 6-8%. В зависимост от вида на хартията може да се нанесе допълнителен каолинов слой, който допринася за по-добри графични свойства на хартията и нейната по-добра печатаемост и по-голяма непрозрачност. Така полученият тънък слой хартия се изсушава и се навива на една голяма рола. Най-големите заводи в света могат да произведат роли с ширини до 9 метра, които тежат около 100 тона!

 

В ежедневието си срещаме редица приложения на хартията. Тънки хартии, използвани в производството на санитарно-хигиенни материали, хартия за вестници, списания и книги, кутии и кашони, използвани за опаковане на почти всички продукти, които купуваме. Хартията е един от най-рециклируемите материали в света. В Европа нивата на рециклиране достигат до 73%, като една известна част не може да бъде рециклирана, защото е използвана за хигиенни нужди. Събраната хартия се връща в заводите и се използва отново в рецептите на много видове хартия и картон.

 

Това е пътят на хартията, която стига до вас и под формата на хартиени сламки 🙂
Посетете електронния ни магазин, за да получите повече информация за продуктите, които продаваме.

 

Пътят на хартията
Отбелязана с:            

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *