plasticexpirydate

Иван Макленов, 08.02.2020

Как бихте реагирали, ако имаше етикет, който показва срокът на годност на пластмасата, на бутилката вода, която току що сте си купили? Ще промени ли нагласата ви към покупки на вода от магазина, вместо да си напълните вода в термос от вкъщи?
Това е проектът на няколко души от Великобритания и тяхната организация с идеална цел. Gagandeep Jhuti и Joe Foale-Groves са направили етикети, които копират идеята на стикерите, указващи срока на годност на всяка стока. Идеята е дизайнът да ви стресне, когато си вземете бутилка вода от рафта в магазина. Това, което държите в ръка ще се разгради само в природата след около 500 години. А сега си представете колко подобни опаковки купувате ежегодно?

Годината е 3020-та. Вие вече не сте наоколо. Вашата бутилка от 2020 година най-накрая се е разградила. В зависимост от пластмасата тя може да се разгради за период от 500 до 1000 години. Заради това създадохме кампанията – Plastic Expiry Date Sticker.

Етикетът със срок на годност на пластмасата се лепи на случаен принцип в различни вериги в Обединеното кралство. Поставянето на стикерите е без разрешението на управата на магазините и е един вид спам. Но някои управители на конкретни магазини казват, че етикетите лесно се премахват, без да нараняват оригиналния етикет на стоката и не са против кампанията. Почти всички европейски вериги супермаркети са предприели кампании за намаляване на пластмасовите опаковки, предлагани в техните магазини.

plasticexpirydate

Огромна част от произведената и използвана пластмаса в света приключва своя живот на бунището или в океаните и моретата. От както се произвежда пластмаса и пластмасови опаковки, по-малко от 10% от тях реално са рециклирани в световен мащаб. През 2018 г. 40% от произведената пластмаса е била за опаковки. Те трудно се събират за рециклиране, а голяма част от тях е замърсена с храна и не може да бъде рециклирана.

Замислете се как може да използвате по-малко пластмасови продукти за еднократна употреба. Започнете още днес! Сами ще се убедите колко е трудно да промените навиците си и почти невъзможно със заобикалящото ни море от пластмаса.

Ако пластмасата имаше срок на годност?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *